Skip to content
В какво ще се превърне детето ни?
В какво ще се превърне детето ни?

                           •10 април 2024

Като родители една от най-големите ни отговорности е да насочваме децата си към това да станат добри, състрадателни и успешни хора. Често си задаваме въпроса:

„В какво ще се превърне моето дете?“

Този въпрос не се отнася само до професионалните стремежи, но и до това в какъв човек ще се превърне детето ни. Отговорът на този въпрос се крие в добродетелите на които го научим от най-ранна възраст.

Той не се отнася само до професионалните стремежи, но и до това в каква личност ще израстне детето ни. Отговорът на този въпрос се крие в добродетелите, които проповядваме в нашите семейства.

Добродетелите са моралният компас, който ни движи през предизвикателствата на живота, оформя характера и влияе върху решенията ни. Възпитаването на добродетели у децата ни им помага да се ориентират в живота и определя пътя, по които ще поемат като възрастни.

Но кои са добродетелите, на които трябва да дадем приоритет при възпитанието на децата си?

Основните пет добродетеля според редица философски движения като Стоицизма, Будизма и Зен, които биха направили живота не само на децата ни, но и нашия, много по-смислен и пълноценен са: Смелост, Благодарност, Интегритет, Устойчивост и Емпатия.

Какво означава да си смел и защо трябва да научим децата си на добродетеля смелост

Смелост

Смелостта не е отсъствие на страх, а способност да действаш въпреки него. Придобиването на смелост у децата им дава възможност да се изправят пред предизвикателства, да поемат рискове и да отстояват това, което е правилно според личното им усещане. Смелите личности са по-настоятелни, уверени и устойчиви в преследването на своите стремежи и в това да остават верни на ценности си.

Ето как смелостта може да е ключовият елемент в ученето и успеха в живота на детето ни.

Трябва да му помогнем да разбере, че за да станем успешни в нещо, в началото е нормално да допускаме грешки и дори да изглеждаме глупаво. Неизбежно е. А за това се изисква смелост.

Смелост да задава въпроси.
Смелост да се учи.
Смелост да вдигне ръка и да попита.
Смелост да се проваля.

Но защо да го учим на това?

Защото провалът води до знание и опит.
Защото знанието и опитът водят до успех.

“Красивото на знанието е, че никой не може да ти го отнеме.” – Б.Б. Кинг

какво значи да си благодарен и защо трябва да бъдем благодарни

Благодарност

Насърчаването на децата да оценяват нещата в живота си води до положителен мироглед и удовлетворение. Благодарните хора са по-устойчиви на негативни емоции, живеят живота си по-пълноценно и са по-щедри към другите.

Но защо е така? Ето и простата истина.

Мозъкът ни е много манипулируем инструмент. Може да бъде убеден в какво ли не. Историята го показва. Хората сме вярвали във всякакви неща. Лоши и добри. Верни и неверни.

Ние вярваме в това, което ни се повтаря (или си повтаряме). Ако следващите 6 месеца си казваме по няколко пъти на ден, че сме нещастни – ще го повярваме и ще виждаме доказателства за това навсякъде около нас. Ако обаче си повтаряме, че сме благодарни за това, че сме здрави, имаме семейство и здраво дете – ще се изпълним с благодарност за всичко това и ще спрем да се съсредоточаваме върху дребните проблеми.

Просто хората така сме устроени. На химично и енергийно ниво. И можем да се възползваме, за да променим начина, по който се чувстваме и живеем.

Ето как благодарността може да е ключовият елемент в израстването, щастието и успеха в живота на детето ни.

Научете го да изказва благодарност към собствените му действия:

Благодарен съм, че си написах домашното.
Благодарен съм, че си играх с тати.
Благодарен съм, че отидох на тренировка.
Благодарен съм, че не играх дълго на телефона, а отделих време да бъда с приятелите си навън.

Това ще го накара да се чувства добре, когато прави полезни за себе си неща и ще го стимулира да продължи да ги прави.

защо трябва да сме почтени към другите

Почтеност

Честността, надеждността и силното чувство за морални принципи са в основата на почтеността. Утвърждаването на почтеността у децата възпитава чувство за отговорност и отчетност. Почтените хора отстояват ценностите си дори пред лицето на изкушение или натиск, с което печелят уважението и доверието на другите.

Още по-просто казано: Кой си ти за света около теб? Човекът, на когото може да се има доверие? Човекът, който държи на думата си?

Почтеността е добродетел, който до голяма степен определя какъв живот ще живееш и докъде ще стигнеш. Определя какви приятели ще имаш, какви възможности ще ти се откриват, какъв ще е партньорът в живота ти, какви ще са като цяло връзките ти с хората.

Ето как почтеността може да е ключовият елемент в израстването, щастието и успеха в живота на децата ни.

Почтеният човек е мечта за:

– Всеки приятел – детето ви ще има по-добри и стойностни приятелства.
– Всеки родител – вие ще имате по-голямо взаимно доверие с детето си, ако то израстне в почтен човек.
– Всеки човек, с когото ще влезе в романтична връзка – детето ще избере по-добри партньори в живота си, което е определящо за всеки друг аспект от него.
– Всеки професионалист – детето ви ще бъде оценено от правилните хора. Всеки професионалист иска да работи и да се заобиколи с почтени хора.

какво значи да си устройчиш и защо трябва да научим децата си на този добродетел

Устойчивост

Животът е изпълнен с възходи и падения, а устойчивостта дава на децата силата да преодоляват трудностите. Да ги научим да се справят с неуспехите, да се учат от провалите и да се приспособяват към промените, е от съществено значение за личностното им развитие и успех. 

Устойчивите хора са по-добре подготвени да се справят със стреса, да издържат на предизвикателствата и да преследват целите си с решителност.

“Пречката за действие изпреварва действието. Това, което стои на пътя, става пътят. “ – Марк Аврелий

На какво можем да научим детето си, ако упражнява този добродетел?

Да подхожда адаптивно към всяка ситуация, така че винаги да има изход или друг път, по който да стигне до мястото, където трябва да отиде. 

На това, че неуспехите или проблемите винаги са очаквани и никога не са постоянни. Да е сигурно, че това, което му пречи днес, може да му даде сила утре. Да приема препятствията като нещо повече – като възможност за практикуване на добродетели: търпение, смелост, смирение, находчивост, разум и творчество.

Ето как устойчивостта може да е ключовият елемент в израстването, щастието и успеха в живота на детето ни.

Научете го да се наслаждава на процеса, не на резултата.
Поощрявайте усилията, които детето полага по пътя към своите цели. Дори да не е станало първо в дадено състезание, уверето го, че сте видели неговите усилия, че се гордеете с тях и че само с труд и постоянство може да достигне голямата награда.

Повече за темата може да прочетете в книгата Mindset от д-р Карол Дуек. Може да я намерите тук.

какво значи емпатия и защо трябва да ни интересуват другите

Емпатия

Емпатичните хора са състрадателни, разбиращи и способни да създават смислени връзки с хора от различни среди. Те са добросърдечни и насърчават положителните взаимоотношения в своите връзки.

От основно значение е умението да изслушват другите по начин, който признава техните собствени ценности, убеждения и автономност. Това ги прави добри приятели, партньори и хора.

Ето как емпатията може да е ключовият елемент в израстването, щастието и успеха в живота на децата ни.

Когато наистина разбираме какво и защо казват другите, отношенията ни стават много по-откровени. Научаваме се да не реагираме прибързано и емоционално.
Емпатията учи децата да не приемат нещата лично. Много често хората казваме неща, провокирани от наши лични емоционални натрупвания във времето. 

Ако детето ни се научи да разбира защо човекът отсреща се държи по определен начин, това ще му помогне да не чувства лична обида от неща, които не са отнесени към неговата същност. А това е ключът към осъзнат и щастлив живот. Да не позволява на емоциите на другите да нарушават вътрешния му мир.

Този модел е сериозно застъпен в книгата Четирите Споразумения. Прекрасна книга, която е базирана на учение от древните толтеки и е повече от приложима и днес. Книгата може да намерите тук.

Тя е трудно разбираема за детския ум, но ако я прочетете и намерите начин да я предадете на детето си чрез пример, това ще е една страхотна отправна точка към осъзнатото му израстване.към осъзнато израстване на детето ви.

Кои сме ние?

Ние сме Митко и Поли, младо семейство от Враца. Смятаме, че добродетелите са от изключително значение за развитието ни като хора и затова се заехме с голямата задача да създаваме играчки, които възпитават добродетели.

Дървеният пъзел “Кой живее в гората?” е нашият първи продукт. Неговата основна цел е да отключи интерес, разбиране и любов у децата към природата, показвайки им, че въпреки, че всяко животно е различно, всичките имат роля в горския им дом.

Ако мисията ни е близка до вас, разгледайте пъзела надолу. 👇

Моят първи пъзел
"Кой живее в гората?"

Моят първи пъзел
"Кой живее в гората?"